12 Oct 2016by Office Estedent

Tratamentul endodontic modern

Tratamentul endodontic modern

Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea întregului conținut din interiorul dintelui și  în acelasi timp , a florei microbiene create prin procesul carios și închiderea etanșă, tridimensională a canalelor dentare pentru a preveni o repopulare cu microbi a dintelui în cauză. Dacă rata de success a unui dinte în urma unui tratament de canal clasic este de 50-60%, noile metode rotative, tehnici și materiale, cresc aceasta rată de vindecare pâna la 90%.

Foarte importante sunt de asemenea și investigațiile pe care pacientul trebuie să le facă în scopul obținerii unor informații suplimentare ajutătoare, cum ar fi radiografia inițială, uneori tomografia computerizată și radiografia de control de la finalul tratamentului

Prepararea canalului radicular se realizează cu ajutorul unui endomotor în care se fixează ace rotative foarte flexibile care fac posibilă instrumentarea și curățarea canalului de resturile pulpare, chiar și la dinții cu canale foarte curbe, aceste ace reușind sa depașească curburile, făcând astfel posibilă obturația de canal corectă.

În interiorul dintelui, în urma unei carii, se dezvoltă treptat în timp microbi care migrează prin canalul pulpar spre țesuturile și osul din jurul  dintelui.

Tratamentul acestor infectii se poate efectua și cu metoda clasica de endodontie în multe situatii, dar nu în toate.  Aceasta presupune vizite multiple și se desfășoară  pe o perioada de timp mai lungă (chiar și cateva luni în anumite cazuri). Tratamentele moderne  se finalizează într-o singură ședintă și doar în cazuri exceptionale în două.

Inconvenientul major al tratamentului clasic pentru medicul dentist îl reprezintă imposibilitatea de a vedea exact ce se află în canalele dintiilor. De aceea tratamentul clasic se bazează pe experiența și cunostințele medicului  în acest domeniu care nu pot compensa întotdeauna  dificultatea și complexitatea anumitor cazuri.

Tratamentul endodontic modern oferă pacienților șansele maxime de a evita extracția dințiilor, fiind indicat atat în cazuri grele cat și în cazuri usoare cu o rată de succes de peste 91 %. Pentru a obține o rată de succes atât de înaltă, cabinetul trebuie să dețină și aparatura ultramodernă cum sunt motorul endodontic  pentru o preparare mai precisă a canalelor, apex-locator care asigură măsurarea precisă a lungimii canalului cât și un sistem de obturare a canalelor la cald realizând o etanșeizare 3D a canalului. Toate acestea oferă siguranța unui tratament la standarde înalte.

O altă indicație majora pentru tratamentul modern o  reprezintă anatomia dificilă a canalelor dentare. Deși majoritatea dințiilor cresc și se formează după un anumit tipar dat, anatomia individuală fiecărui  pacient poate complica tratamentul clasic. Aceasta anatomie individuală poate fi reprezentată de canale adiționale, curbe sau blocate. Aceste cazuri sunt aproape imposibil de tratat prin tehnicile tratamentului clasic  și deseori rezultă  căi false, perforații sau închiderea neetanșă a canalului. Toate aceste cazuri de insucces pot determina o reinfectare sau necesitatea de extracție a dintelui în timp.

Datorită faptului că tratamentul endodontic modern are o rată de succes de peste 91%, este indicat cu precadere pacienților cu pretenții la tratamente de cea mai înaltă calitate, dar in același timp și în rezolvarea cazurilor complexe sau complicate, evitând necesitatea extracției dentare.

Categories: Uncategorized @ro